Over idd

Geschiedenis

In 2000 was het eerste culturele festival georganiseerd door en voor studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het festival startte onder met de naam ‘UvA Cultureel festival’ (UCF). Toentertijd vond het festival op verschillende locaties in de stad plaats. In 2005, bij de vijfde editie van het festival, vond een naamsverandering plaats. Het festival zou vanaf dan het ‘Amsterdams Studenten Festival’ (ASF) heten. Velen van jullie zullen het festival nog onder deze naam kennen. 

In 2012 verhuisde CREA – het culturele studentencentrum van de UvA en de Hva – naar har huidige behuizing op de Roeterseilandcampus. Het gebouw waarin CREA is gehuisvest, was vroeger een diamantfabriek waar ruwe diamanten tot briljante edelstenen werden geslepen. In 2016 werd daarom de naam van het ASF veranderd naar In De Diamantfabriek (idd). 


Over het festival

Idd biedt jong talent van rondom en uit Amsterdam een plek, de tijd en de middelen om hun talent te laten schijnen. Het festival programmeert jong talent van verschillende kunstdisciplines: dans, theater, muziek, komedie, beeldende kunst en woordkunst. De deelnemers kunnen zich online aanmelden en door verschillende selectieprocessen wordt er een definitief programma bepaald. De deelnemers vullen het grootste deel van de line-up en ze zullen het podium delen met gevestigde namen. 

In elke kunstcategorie wordt er een uitblinker gekozen die de meeste hoop voor de toekomst belooft. Elke uitblinker krijgt een waarderingspakket, deze verschillen per categorie, om hen verder te helpen in hun toekomst in de culturele sector. 
Met het festival proberen we een divers programma te creëren wat een divers publiek trekt. Naast het muzikale programma bieden wij verschillende activiteiten aan zoals theater, maar ook verschillende workshops. Zou je dit zelf willen organiseren? Meld je dan nu aan voor het bestuur!

Locatie

CREA is dé culturele organisatie van de UvA en de HvA. Ze organiseren verschillende culturele activiteiten en ze ondersteunen studenten waar ze kunnen. CREA organiseert lessen en workshops in het gebied van theater, dans, muziek, beeldende kunst, video, fotografie en literatuur. Wij voelen ons vereerd om ons festival in het prachtige gebouw van CREA te mogen geven. Het centrum voor culturele studentenactiviteit